Старшокласники Тячівських загальноосвітніх шкіл приєдналися до відзначення Європейського тижня місцевої демократії


Європейський тиждень місцевої демократії (ЄТМД) є щорічною загальноєвропейською кампанією, що включає національні і місцеві заходи, які проходять у всіх державах-членах Ради Європи з метою поширення інформації про можливості розвитку місцевої демократії і сприяння ідеї демократичної участі на місцевому рівні, започаткована Радою Європи 15 жовтня 2007 року.
9 листопада 1995 р. Україна набула членство у Раді Європи (РЄ), основній міжнародній політичній організації Європи, метою діяльності якої є захист прав і головних свобод людини та зміцнення демократії, в тому числі на місцевому і регіональному рівні.
Щорічне проведення в Україні заходів Європейського тижня місцевої демократії введено Указом Президента України «Про Європейський тиждень місцевої демократії» № 922/2007 від 27 вересня 2007 року.
З ініціативи Тячівського ЦДЮТ у Тячеві 21 жовтня пройшла зустріч активу старшокласників з керівництвом районної державної адміністрації.
В.о. першого заступника державної адміністрації Богдан Юрійович Макусій розповів учням про актуальність проведення Тижня. Старшокласникам було запропоновано висловити свої міркування з приводу ролі місцевої демократії у становленні демократичної України, реформування місцевого самоврядування країни за прикладом інших європейських держав.
Учні, зацікавлені в даній тематиці, охоче висловлювали свої думки та задавали різні питання, на які отримували вичерпні відповіді. В обговоренні прийняли участь учні Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 ім. В. Гренджі - Донського, Тячівської ЗОШ І -ІІІ ст. № 2 та Тячівської ЗОШ І -ІІІ ст. № 3 Ім. Ш. Голлоші.
Питання, які порушували школярі, стосувались зокрема прикладів європейських країн у використанні технологій енергозбереження, у боротьбі з екологічними проблемами, теми подолання корупції, проблеми низької оплати праці. Крім того, в обговоренні звучала й тема війни на Сході та незалежності нашої країни від сусідніх держав, яка є особливо актуальною на сьогоднішній день.
Проведення таких заходів під єдиними гаслами ЄТМД на всьому континенті має підсилити розуміння того, що «місцевий» і «європейський» підходи до здійснення самоврядування не протистоять один одному, а взаємно один одного доповнюють.


0 коментарів

Прокоментувати