Навчали унікальному, вже забутому народному мистецтву


28.02.2017 року у Тячівському районному Центрі дитячої та юнацької творчості було проведено майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки.
Мета заходу: ознайомити присутніх із унікальним явищем традиційної культури українців,вчити виготовляти оберіг ляльку-мотанку, знати її історію виникнення, функцію та різновиди.
Запросила вихованців установи до участі у даному заходікерівник гуртка «Іграшки» Медвідь Ольга Іванівна. Бажаючих навчитися цьому унікальному, але вже забутому мистецтву було багато.Вихованці мали можливість переглянути на мультимедійній дошці різновиди ляльки-мотанки, побачити матеріали, із яких майстрині виготовляли їх у минулому та сьогодні.Ольга Іванівна вела цікаву розповідь про ляльку-мотанку, як про особливий вид народного мистецтва, про те, що зробити її дуже просто і кожен може змотати для себе, яквласний оберіг. «Адже з давніх-давен люди берегли, шанували і непорушно охороняли свої національні досягнення. Бо коли вмирають традиції, то вмирає і народ. Лялька-мотанка здавен була оберегом в українській родині. Кожна матір робила для своєї дитини ляльку, щоб та гралась.», – наголосила педагог.
Вчитель поетапно розповідала, показувала та творила разом із дітьми, а ті вкладали в неї свою душу, адже творили для себе. Коли ляльки-мотанки були готові, дітки прикрашали їх різнокольоровими стрічками. На завершення учасники сфотографувалися і щасливі, кожен із своїм оберегом, пішли додому.


0 коментарів

Прокоментувати