Майстер-клас «Писачок у віск пірнув і яєчко візерунком огорнув»


10 квітня, напередодні Великодніх свят, керівник гуртка «Писанкарство» Тячівського ЦДЮТ Михайльо Ольга Василівна для своїх вихованців та всіх бажаючих провела майстер-клас із розписування писанки воском.
«Писанка – це не просто розвага, це перш за все оберіг. Символи, які наносяться на яйця, мають своє значення, вони, можна сказати, програмують на щастя, урожай, на долю та інше, залежно від символу»,– розповіла керівник гуртка.
Ольга Василівна прибрала класне приміщення у стилі української хатини, а учасники одягнули чудові вишиванки. Все необхідне для проведення майстер-класу було підготовлено на столах: яйця, фарби харчові, писачки, бджолиний віск, парафінові свічечки, ложки, серветки.
Перед розмальовуванням писанок гуртківці наносили лінії олівцем, а потім повторювали воском. Малюючи лінії, діти обертали яйце в руці, а не водили олівцем, оскільки лінії вийшли б нерівними. Після запалювання свічечок нагрівали на полум’ї писачок і набирали віск у нього. Далі повторювали всі дії з самого початку, але вже писачком і воском, періодично нагріваючи його, щоб віск не охолоджувався. Коли все було написано, то писанку занурювали в жовту фарбу на декілька хвилин. Усе яйце пофарбувалося, а те, що вкрито воском, залишилося білим. Далі писаночку акуратно виймали з жовтої фарби і поклали в серветочку, легенько промокнули і дали обсохнути. Наступним етапом було накладання візерунку, який повинен залишитись у жовтому кольорі. Потім опускали яєчко у червону фарбу. Заключним етапом майстер-класу було зняття воску біля полум’я свічки. Писаночку тримали біля полум’я 2-3 секунди і швиденько витирали розігрітий віск паперовою серветкою. І так усю писаночку. Саме видовище розмальовування яєць було дивовижним і сповненим якоїсь магічної таємничості. Писанки вийшли неймовірно гарними, адже малювалися не лише руками, але й серцем. Ось і буде чим прикрасити Великодню корзиночку.


0 коментарів

Прокоментувати